Main Article Content

Abstract

This community service program was carried out in Talian Kereng Village, Katingan Regency, Central Kalimantan, with the aim of enhancing food self-sufficiency through training on probiotic-based fish pellet production and the implementation of aquaponic technology. The program involved 15 participants and included theoretical training sessions, practical fish feed production, and aquaponic system installation. Evaluation results indicated a significant increase in knowledge, with the average score rising from 40% to 85%. A total of 90% of participants successfully practiced fish pellet production with the correct composition, while 80% were able to independently operate the aquaponic system. The program also featured the handover of fish pellet production technology and the aquaponic system to the local fish farming group. Despite challenges related to the availability of probiotic ingredients and aquaponic system management, this initiative has opened opportunities for further development in rural fisheries and agriculture.

Keywords

Fish pellet Probiotics Aquaponic technology Food self-sufficiency

Article Details

References

  1. Adibrata, S., Dalimunthe, N. P., Lingga, R., & Fatimah, S. (2023). Pendampingan manajemen pembesaran ikan nila di Pokdakan Mina Berkah Mandiri Kabupaten Bangka. Indonesia Berdaya, 5(1), 271–278. https://doi.org/10.47679/ib.2024686
  2. Bramantara, E. N., Rokmah, D. O., & Yasin, M. (2024). Menganalisis Potret Pertanian Indonesia Meliputi Tanaman Palawija, Perkebunan, Kehutanan Peternakan dan Perikanan. Madani: Jurnal Ilmiah Multidisiplin, 2(5). https://doi.org/10.5281/zenodo.11410024
  3. Haetami, K., Hasbuna, A., & Junianto. (2020). Teknik Fermentasi sebagai Upaya Pemanfaatan Pering Kelapa untuk Pakan Ikan di Desa Margaasih Kecamatan Cicalengka Kabupaten Bandung. Media Kontak Tani Ternak, 2(1), 12. https://doi.org/10.24198/mktt.v2i1.24950
  4. Handayani, L., Hayati, S., & Widaryati, R. (2021). Kegiatan Budidaya Ikan Nila di Kolam Terpal Untuk Perbaikan Usaha Masyarakat Desa Sembuluh: Program Kemitraan Masyarakat. Sebatik, 25(1). https://doi.org/10.46984/sebatik.v25i1.1216
  5. Handoyo, T., Widuri, L. I., & Darsin, M. (2022). Kolam gizi akuaponik untuk ketahanan pangan masyarakat urban kelurahan karangrejo kabupaten jember di masa pandemi Covid-19. Panrita Abdi-Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(1), 114–122. https://doi.org/10.20956/pa.v6i1.12445
  6. Hanifadinna, Priambodo, O. N., Rachmat, D., & Novrizal, A. (2024). Sistem Akuaponik Cerdas Untuk Ketahanan Pangan Masyarakat Mandiri di Desa Karangasih. Konferensi Nasional Pengabdian Masyarakat (KOPEMAS).
  7. Hosea, A., Ananditya, D., Ernawati, E., Regata, N., & Dwi, S. (2023). Budidaya Hidroponik Pakcoy (Brassica Rapa L) dan Ikan Nila dengan Sistem Aquaponik (Studi Kasus Desa Losari Nganjuk). Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(3), 148–154. https://doi.org/10.55606/nusantara.v3i3.1468
  8. Irianti, Kustiani, L., Widyawati, I., Siregar, R., & Ma’ruf, A. (2020). Pelatihan Instalasi Hidroponik Dan Rumah Hijau Untuk Pertanian Pekarangan. Prosiding Senapati Seminar Nasional.
  9. Khastini, R. O., & Munandar, A. (2019). Pelatihan Teknologi Akuaponik Sebagai Solusi Pendukung Ketahanan Pangan Desa Babadsari, Kabupaten Pandeglang, Banten. Jurnal Pengabdian Dinamika. Jurnal Pengabdian Dinamika, 6(1), 40–51.
  10. Leontinus, G. (2022). Program dalam pelaksanaan tujuan pembangunan berkelanjutan (SDGS) dalam hal masalah perubahan iklim di Indonesia. Jurnal Samudra Geografi, 5(1), 43–52. https://doi.org/10.33059/jsg.v5i1.4652
  11. Muhtarom, H. Z., Tanjung, A., & Setiawan, R. F. (2023). Peningkatan Kewirausahaan dalam Bidang Pertanian: Strategi Inovatif untuk Pembangunan Pertanian Berkelanjutan”. Journal of Community Service, 1(3), 249–255. https://doi.org/10.56855/jcos.v1i3.596
  12. Nugroho, E., Dewi, R. R. S. P. S., Aisyah, & Handanari, T. (2022). Pemanfaatan Sumberdaya Kelautan dan Perikanan Melalui Budidaya Perikanan Berkelanjutan Menuju Masyarakat Pembudidaya 5.0. Jurnal Kebijakan Perikanan Indonesia, 14(2), 111–119.
  13. Nurhayati, L., & Wadari, N. S. (2024). Pelatihan Pembuatan Probiotik Untuk Meningkatkan Produktifitas Budidaya Ikan Lele di Desa Balongbendo Sidoarjo. Adimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(2), 75–84.
  14. Pertiwi, N. I., & Setyaningsih, A. (2020). Kebijakan food security: arah kebijakan dan strategi ketahanan pangan pemerintah Indonesia. Journal of Governance Innovation, 2(1), 77–82. https://doi.org/10.36636/jogiv.v2i1.394
  15. Pratama, S. F., Pasmawati, Khairillah, Y. N., & Fitriagustiani. (2023). Focus Group Discussion Penerapan Bioteknologi dalam Budidaya Ikan sebagai Upaya Peningkatan Produktivitas Perikanan di Kecamatan Anjongan, Kabupaten Mempawah. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(6), 880–888. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v8i6.5171
  16. Purnamasari, T., Eliyana, W., & Amelia, R. (2023). Pengaruh Penggunaan Pakan Ikan Komersial Terhadap Siklus Ekonomi Pembudidaya Ikan di Kabupaten Seruyan Provinsi Kalimantan Tengah. Jurnal Penelitian Belida Indonesia, 3(1). https://doi.org/10.59900/pbelida.v3i1.126
  17. Ramadhan, G. M. (2021). Pelatihan Pengembangan Sistem Aquaponik Budikdamber Untuk Meningkatkan Ketahanan Pangan dan Kecerdasan Ekologis Masyarakat. Madaniya, 2(1), 51–59. https://doi.org/10.53696/27214834.56
  18. Ramadhana, S., Ansyari, P., & Fauzana, N. A. (2016). Pemberian Pakan Komersil Dengan Penambahan Probiotik Yang Mengandung Lactobacillus sp. Terhadap Kecernaan Dan Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Fish Scientiae, 2(4), 178. https://doi.org/10.20527/fs.v2i4.1173
  19. Sara, D. V., Wijayanti, S. W., Rusyana, E., & Najib, J. M. (2022). Memperkuat Ketahanan Pangan Mandiri Melalui Diseminasi Multi Teknik: Budidaya Ikan Dalam Ember Dan Vertikultur Akuaponik. Diseminasi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 249–256. https://doi.org/10.33830/diseminasiabdimas.v4i2.3693
  20. Setiawan, A., Hutagalung, R. A., Mudlofar, F., Salim, R., Warastuti, S., Sarmila, & Susilawati. (2021). Teknik Pembesaran Ikan Baung (Mystus Nemurus) dengan Aplikasi Probiotik Guna Mendukung Produktifitas Budidaya Ikan Lokal Ramah Lingkungan (Suistanable Aquaculture) di Unit Pembenihan dan Pendederan Ikan Air Tawar (UPPIAT) Kota Pontianak. Kapuas: Jurnal Publikasi Pengabdian Pada Masyarakat, 1(2), 105–113. https://doi.org/10.31573/jk.v1i2.351
  21. Syamsunarno, M. B., & Sunarno, M. T. D. (2016). Budidaya ikan air tawar ramah lingkungan untuk mendukung keberlanjutan penyediaan ikan bagi masyarakat. Conference: Seminar Nasional Perikanan Dan Kelautan 2016.
  22. Wardono, B., & Prabukusuma, A. S. (2017). Analisis usaha pakan ikan mandiri (kasus pabrik pakan ikan mandiri di Kabupaten Gunungkidul). Jurnal Kebijakan Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 6(1), 73. https://doi.org/10.15578/jksekp.v6i1.1610
  23. Yasa, I. M., Susanto, B., Maharani, B., Yunita, Hidayah, N., Darmawan, E., Setiyowati, A., Ra’uuf, S. A., Arif, A. N., & Mubarok, R. G. (2024). Development of fish therapy pond edutourism in Magelang Pine Valley. Community Empowerment, 9(11), 1653–1658. https://doi.org/10.31603/ce.12277
  24. Yudawisastra, H. G., Hanim, W., Mardiana, S., Alfiana, Sugiartiningsih, Suparjiman, Sudarto, T., Sudarisman, E., & Noor, H. Q. (2023). Budikdamber akuaponik sebagai strategi ketahanan pangan dan stimulus kewirausahaan saat pandemi Covid-19. BEMAS: Jurnal Bermasyarakat, 3(2), 162–170. https://doi.org/10.37373/bemas.v3i2.258
  25. Yuliana, A. I., Hidayat, R., & Nasirudin, M. (2024). Implementation of aquaponics as an alternative income for Catfish farmers group in Gajah Village, Jombang. Community Empowerment, 9(10), 1463–1468. https://doi.org/10.31603/ce.12215
  26. Zubaidah, A., Amir, N. O., Sutarjo, G. A., & Firmandhaka, R. (2021). Peningkatan minat budi daya melalui pelatihan produksi pakan ikan mandiri dan akuaponik. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 112. https://doi.org/10.22146/jpkm.50379

Most read articles by the same author(s)